opc_loader

Verbranding bij een houtkachel

Het verbrandingsproces bij een houtkachel is zeer belangrijk voor een schoon milieu en om een hoog rendement te bereiken. Er zijn drie soorten van verbrandingen van binnenuit , van bovenaf en van onderuit.

Bij de verbranding van binnenuit De burn -through is het principe In de traditionele kachels vindt meestal de verbranding van binnenuit(midden) plaats . Hierbij wordt de lucht aangevoerd door het rooster onder de houtblokken. Hierdoor worden alle houtblokken in de houtkachel verwarmt en vindt er een gelijkmatige verbranding plaats.
 
Bij de verbranding van bovenaf komt de lucht vanaf de zijkanten op de houtblokken.  Hierdoor worden de vrijgekomen gassen geremd waardoor er een rustigere en gelijkmatige verbranding van het hout plaats vindt in de brandkamer van de houtkachel. Dit is een van de meest voorkomende techniek van verbranding bij de hedendaagse hoog rendement houtkachels. 
 
Verbranding vanaf onderen is iets speciaals, hierbij worden namelijk de rookgassen niet langs boven(schoorsteen) maar langs onder en zijkanten afgevoerd. Dit gebeurt dmv een filtering in de kachel brandkamer waarna ze in een soort secundaire kamer komen, hierdoor wordt alleen de onderstelaag van het hout verbrandt.