opc_loader

De voordelen van een houtkachel in plaats van een openhaard.

De voordelen van een houtkachel in plaats van een openhaard.

Een houtkachel in plaats van een openhaard in huis.

Als je nog geen openhaard in huis hebt, dan droom je er misschien wel van om er één in huis te hebben. Het lijkt je heerlijk sfeervol om elke dag te genieten van aangename warmte in huis met een knisperend haardvuur. Vooral tijdens de donkere maanden is het natuurlijk geweldig om een openhaard in huis te hebben. Alleen als er in je woning nog nooit een openhaard geweest is kan het een hele operatie zijn om er één te plaatsen. Er moet bijvoorbeeld een complete pijp door het huis heen geplaatst worden om de rook af te voeren. Dit is een flinke verbouwing waarbij een schoorsteen recht door het huis heen gaat richting het dak. Deze ingreep kost niet alleen veel geld, maar ook een hoop gedoe in huis. Een oplossing om in plaats van een openhaard te plaatsen is een houtkachel. Hierbij heb je een kleine afvoer die rechtstreeks via de buitenmuur naar buiten kan. Je hoeft zo geen complete schoorsteen te bouwen en weg te werken.

Houtkachel neemt minder ruimte in beslag.

Als je een openhaard wil plaatsen, dan moet hier wel ruimte voor zijn. We hebben het dan niet alleen over het rookkanaal. Je moet ook ruimte hebben om een complete schouw te plaatsen. In een standaard rijtjeswoning is hier lang niet altijd ruimte voor. De houtkachel kan een mooi alternatief zijn waarbij je minder ruimte nodig hebt. De kachel kan mooi in een hoek geplaatst worden en heeft soms al aan 50 cm voldoende. Een openhaard neemt al snel een meter of meer in beslag.

Moderne designs zonder stucwerk.

Een openhaard moet volledig gestukt worden om het enigszins een strakke uitstraling te geven. Dit zijn allemaal extra kosten die er bovenop komen. Houtkachels zijn er in tientallen verschillende designs. Je kan kiezen voor een modern exemplaar of juist een klassieke. Je kan eenvoudig iets uitkiezen wat past bij je interieur. De meeste modellen zijn standaard voorzien van een ruitje. Dit ruitje maakt het ook met kinderen veilig om de houtkachel op te stoken. Je kan zo veilig stoken en misschien zelfs veiliger dan met een openhaard.

Het prijskaartje van een houtkachel of openhaard.

Misschien nog wel het grootste verschil tussen een houtkachel of openhaard is het prijskaartje. Voor een openhaard betaal je al snel een paar duizend euro. Vooral als je deze nog nooit geplaatst hebt. Inclusief afwerking moet je soms zelfs wel aan € 10.000 denken. Dit is een fors bedrag wat niet iedereen heeft liggen. Houtkachels heb je in verschillende prijsklasse, maar onder de duizend euro kan je al helemaal klaar zijn en heb je een splinternieuw model. Waarom zou je dan nog moeilijk doen? Kies vandaag nog voor een houtkachel in plaats van een openhaard.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.