opc_loader

Uitleg van de verschillende houtkachel termen

Rendement

Dit is een deel van het vermogen van een houtkachel wat gebruikt wordt om de ruimte te verwarmen. Het percentage(%) vermogen verwarmt de kachel en het resterende percentage(%) verdwijnt door het rookkanaal naar buiten. Vb een houtkachel heeft een rendement van 83% dan gaat 17% verloren in het rookkanaal.

Nominaal vermogen

Bij de meeste merken wordt het kachel vermogen(kw) aangeveven binnen 2 waarden(4-8kw), het nominale vermogen is altijd het hoogste getal(8kw). Hierdoor branden alle hoog rendement houtkachels ook op halve capaciteit zeer schoon en voldoen zodoende nog aan de strengste eisen.

Vermiculiet

Dit materiaal wordt vaak gebruikt in plaat vorm als bekleding van de brandkamer. Het is zeer licht van gewicht, heeft een glad oppervlakte en een zeer hoge isoleerende werking. Daarbij heeft vermiculiet een warmteafstotend effect wat de verbrandingstemperatuur verhoogt en dat komt weer ten goede van de uitstoot die verbetert wordt.

Primaire luchttoevoer

Dit is de lucht die door het rooster aan de onderkant de brandkamer binnenkomt. Dit is vooral noodzakkelijk bij het aansteken van de kachel of wanneer u kolen stookt. Bij het stoken met hout moet u na de opwarmfase de primaire luchtoevoer sluiten.

Secundaire luchttoevoer

Dit is de lucht die aan de bovenzijde de brandkamer binnen komt en via de ruit naar beneden stroomt. De secundaire lucht zorgt door de naverbranding dat u een lage uitstoot van schadelijke gassen heeft wanneer u hout stookt. Daarom is secundaire lucht onmisbaar wanneer u hout verbrand.

Tertiaire lucht

Deze toepassing moet vanaf 2014 verplicht in de kachels aanwezig zijn. De tertiaire lucht zorgt voor een optimale hout verbranding zodat u een nog lagere schadelijke uitstoot bereikt

Externe luchttoevoer

Deze wordt meestal toegepast bij de moderne woningen met mechanische ventilatie of een afzuigkap die dicht bij de houtkachel geplaats is. Als een van bovenstaande bij u het geval is adviseren we om de externe luchttoevoer aan te sluiten om onderdruk te voorkomen. 

Dauerbetrieb

Dit zijn houtkachels die meerdere uren achtereen mogen branden maar mag niet als hoodzakkelijk en enige verwarmingbron dienen.

Dauerbrand

Deze kachels mogen wel als hoofdverwaming gebruikt worden, en men kan hier zowel hout als vaak ook kolen in stoken. De Dauerbrand kachels zijn ook voorzien van een automatische luchttoevoer zodat ze 24uur(s'nachts) achtereen op kolen kunnen branden. Het is echter niet mogelijk om de kachel ook op hout s'nachts te laten branden om dat hout een continu luchtstroom nodig heeft om roetvorming te voorkomen.

Zeitbrand

Deze kachels kunen ingeschaled worden op Cv aansluiting en zodoende ook de Cv vervangen indien nodig. Deze kachels bieden dus een verwarmingsmogelijkheid met onderbreking.

DIN 18891

Deze houtkachels zijn uitsluitend bedoeld als bijverwarming, dus mogen niet continu gestookt worden met vaste brandstoffen zoals hout en houtbriketten of bruinkoolbriketten.

DIN13240

Deze norm vervangt de 18890 en 18891 normering. 

EN12815

Zijn houtkachels die zowel geschikt zijn om te koken als te verwarmen

Speksteen

Natuursteensoort uit Brazilie en Scandinavie met een uitstekende warmteopslag capaciteit

Automatische Secundaire beluchting

De luchtstroom voor de verbranding wordt geheel automatisch geregeld en houd de ingestelde warmte vast met een minimale uitstoot. Wanneer u hout stookt wordt dit beperkt doordat men met hout ten alle tijden voldoende lucht nodig heeft om roetvorming te voorkomen.

Automatische Primaire beluchting

De primaire luchttoevoer wordt automatisch geregeld afhankelijk van de kachel temperatuur. De warmte blijft dus altijd gelijk op de ingestelde waarde.

Vol Automatische houtkachel

Afhankelijk van de gebruikte brandstof wordt zowel de primaire als secundaire beluchting vol automatisch in de juiste hoeveelheid gedoseerd in de verbrandingskamer. U kunt dmv een schakelaar het gewenste vermogen en brandstof(hout, kolen) instellen.

Duel Control(Haas+Sohn, Wamsler)

Deze Kachels kunnen zowel op hout als kolen gestookt worden. Afhankelijk van de keuze Hout of Kolen dmv een schakelaar wordt automatisch de luchtstroom aangepast aan de gewenste brandstof voor een optimaal rendement. Men kan ten alle tijden probleemloos schakelen tussen de 2 brandstoffen.

Convectiewarmte

Koude lucht stroomt vanuit onderin doordde kachel en wordt verwarmt tussen de binnen en buitenplaat van de kachel en wordt dan aan de bovenzijde weer afgegeven. Doordat warme lucht lichter is dan koude lucht stijgt deze lucht en daalt de koude lucht. Deze cyclus wordt continu herhaald en daardoor wordt de ruimte efficient en gelijkmatig verwarmt.