opc_loader

Hoog rendement houtkachels

Een HR houtkachel is een houtkachel die door een verbeterde techniek een hoger rendement heeft. hoog rendement houtkachels stoten minder schadelijke stoffen uit voor het milieu dan gewone houtkachels. Deze techniek heeft te maken met de verbrandingstemperatuur in de stookkamer. De criteria voor een Hoog Rendement houtkachel is dat deze minstens een rendement van 72% moet hebben.

De temperatuur in de stookkamer van een HR houtkachel zit tussen de 600 tot 700 graden Celsius. De afvoer van rookgassen wordt omgeleid en vlammen worden terug gereflecteerd naar de stookkamer. De voorverwarmde luchtstroom zorgt ervoor dat het kijkvenster zuiver blijft.

Het maximale rendement is ongeveer 95%. Hogere rendementen zijn enkel haalbaar bij voor gedroogd hout of briketten. Alle houtkachels aangeboden door Houtkachelkeuze.nl zijn in principe hoog rendement houtkachels, echter hieronder hebben wij een selectie gemaakt van houtkachels met de allerhoogste rendementen.

HR houtkachels zijn brandstof zuinig en laten maar weinig as over omdat het rendement zo hoog is. Een verbruik van 1 KG hout per uur bij een vermogen van 4,5 kW is goed haalbaar bij een rendement van 80%.

Een kachel die minder hout verbruikt, stoot minder schadelijke stoffen uit en is daarmee minder belastend voor de omgeving. Wanneer een kachel de maximale warmte uit het hout haalt kan dit alleen met een goede en efficiënte verbranding van het hout. Daarom zorgt de investering in een moderne houtkachel zowel voor een besparing in de stookkosten als voor een schoner milieu.

Ja, houtkachels worden continue verbeterd. Steeds worden er nieuwe innovaties doorgevoerd om de warmteopbrengst van kachels te verbeteren en de belastende uitstoot te verminderen. Wanner u de binnenkant van een moderne HR houtkachel bekijkt zult u direct zien dat de brandkamer er anders uitziet dan bij een oude houtkachel.

Verder is de luchttoevoer van de moderne kachel ook sterk verbeterd. De beluchting kent nu ook allerlei moderne technieken waardoor het rendement sterk verbeterd is. Zo wordt onder meer de lucht voorverwarmt en de luchttoevoer kan beter geregeld worden.