opc_loader

Hoe stook ik het beste mijn Houtkachel?

Bij de eerste keer dat men de kachel stookt zal er ook rook van de buitenkant van de kachel en kachelpijp afkomen omdat dit te maken heeft met het uitharden van de lak, na enige tijd stopt dit. Zorg er dus voor dat u in het begin voldoende ventilatie van verse lucht in huis heeft(ramen en deuren eventueel open). Ook is het belangrijk om de kacheldeur niet in het slot te doen en op een kiertje te laten staan, dit voorkomt het inbranden van het koord aan de kachel.

Gebruik altijd goed gedroogd en gekloofd hout wat zuiver en niet geimpregneerd of geverfd is. Maximaal mag u de brandkamer vullen met 1,8-2kg gedroogd hout, dit zijn ongeveer 2 houtblokken.

Begin met kleine stukjes hout die men op aanmaakblokjes of proppen papier legt.

Het bijvullen van de brandkamer met houtblokken moet in de z.g. gloeifase en niet wanneer het aanwezige hout nog volledig brandt.

De primaire luchttoevoer(onderste schuif) en secundaire luchttoevoer(bovenste schuif) moeten altijd vol open staan. U kunt ipv de primaire regeling ook de asla iets open trekken.

Gebruik nooit spiritus of andere vloeibare hulpmiddelen om de houtkachel aan te steken

Hierna kunt u de groter blokken hout op het vuur leggen. Stapel de brandkamer nooit te vol met hout, vul liever regelmatig bij zodat de Kachel op de volle capaciteit kan branden. Men kan het beste vaker bijvullen ipv een keer een grotere hoeveelheid hierdoor wordt de kachel niet te heet en hoeft men minder te regelen met de lucht toevoer.

Als de Kachel goed en voldoende brand kunt u de Primaire luchttoevoer sluiten(de onderste regelaar). Hierdoor gaat er minder warmte weg door het rookkanaal.

Indien de kachel te hard brand en dus teveel warmte afgeeft kunt u dit bepreken door met de secundaire luchttoevoer(bovenste regelaar) te schuiven(kleiner te zetten) of door de smoorklep in het rookkanaal(indien aanwezig) anders in te stellen. Hierdoor wordt nl de zuurstof toevoer in de brandkamer verminderd.

Het is niet verstandig om het houtvuur tussentijds te doven hierdoor komen er nl schadelijke gassen vrij door de onvolledige verbranding. Ook bij nasmeulen komen deze schadelijke gassen vrij. Dus u kunt beter het houtvuur volledige uitlaten branden.

Wanneer de binnenkant van de kachel een licht grijze kleur heeft  die ook los zit dan heeft u een perfecte verbranding van het hout. Is deze kleurstelling echter teerachtig zwart dan heeft u geen goede verbranding. Het nadeel van deze teerachtige stof is dat die ook in de binnenkant van de schoorsteen cq rookkanaal zit. Hierdoor kan er dus een schoorsteenbrand ontstaan. Oorzaken van de teeraanslag in uw kachel kunnen zijn:

- U krijgt de Houtkachel niet heet genoeg gestookt
- Te weinig trek in het rookkkanaal
- U moet de Houtkachel teveel temperen in vermogen, dus de capaciteit is te groot
- Te vochtig hout, hout met teveel hars of afval hout